04. oktobar 2018.
Otvorena “farmaceutska čista soba” na beogradskom TMF-u
Zahvaljujući donaciji 17 kompanija predvođenih farmaceutskom kompanijom Hemofarm, Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu dobio je „farmaceutsku čistu sobu“, prostor od 80 m2 u vrednosti oko 40.000 evra koji će omogućiti studentima, budućim inženjerima farmaceutskog inženjerstva, da se u praksi upoznaju sa funkcionisanjem, održavanjem i procedurama unutar tog specifičnog radnog prostora.

Za prosperitet srpske privrede od ogromne je važnosti jačanje saradnje univerziteta i privrede. Nagla ekspanzija tehničko-tehnološkog razvoja jedna je od glavnih karakteristika 21. veka, pa brzi napredak u procesima proizvodnje doprinosi produbljivanju jaza između teorije i prakse. Savremenoj industriji potrebni su kadrovi, pre svega inženjeri, koji imaju visok nivo teorijskih ali u isto vreme poseduju i primenjena znanja i veštine, kako bi brzo mogli da se prilagode radu u industriji i idu u korak sa napretkom u proizvodnim procesima.

„Saradnja fakulteta i privrede mora biti intenzivnija i jača. Zajednički rad Hemofarma i TMF-a dobar je primer kako se planiraju kadrovi prema potrebama tržišta. Upravo izmene Zakona o visokoškolskom obrazovanju podrazumevaju uvođenje saveta poslodavaca kako bismo na najbolji način povezali fakultete i privredu“, izjavio je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je prisustvovao svečanom otvaranju „čiste sobe“.

U želji da primerom pokažu šta zajedno mogu da učine ujedinjeni univerzitet i moćna industrija, Tehnološko-metalurški fakultet i kompanija Hemofarm, regionalni lider u branši, razvili su tokom protekle dve godine projekat saradnje sa ciljem unapređenja nastavnog programa na smeru farmaceutsko inženjerstvo.„Mi u Hemofarmu smo uočili da je mladim inženjerima potrebno i više od šest meseci dodatne obuke da bi postali samostalni u radu i mogli da idu u korak sa savremenim procesima u proizvodnji. Zato je važna saradnja privrede i univerziteta. Iz tog razloga, pomogli smo Tehnološko-metalurškom fakultetu i budućim inženjerima omogućili da se u praksi upoznaju sa načinom funkcionisanja, održavanja i validacije „farmaceutske čiste sobe“, kao i pravilima ponašanja unutar tog specifičnog radnog prostora. Kao farmaceutski lider u regionu Hemofarm je saradnju sa fakultetom shvatio kao obavezu da pomogne razvoj kvalitetnih kadrova“, saopštio je Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma.

Dvogodišnji projekat saradnje odabranog tima profesora TMF-a sa Hemofarmovim ekspertima rezultirao je i dopunom 10 predmeta i unapređenjem nastavnog programa na smeru farmaceutsko inženjerstvo na TMF-u. Ovakvim projektom svi su na dobitku: studenti su dobili priliku da uče od iskusnih profesionalaca u pogonima Hemofarma i upoznaju se sa najnovijim tehnologijama i proizvodnim procesima u farmaceutskoj industriji. TMF je dobio kvalitetniji studijski program, poboljšanje nastavnih uslova i stručnu edukaciju profesora. Hemofarm i celokupna farmaceutska industrija, ali i druge povezane delatnosti, dobijaju inženjere sposobne da se brže osamostale u praktičnom radu i idu u korak sa brzim razvojem tehnologija proizvodnje.

„Sa Hemofarmom imamo 30 godina dugu saradnju na stvaranju visokokvalifikovanih kadrova. Zahvaljujući zalaganju bivših studenata koji sada rade u ovoj kompaniji uspeli smo da dopunimo nastavne programe 10 predmeta na smeru farmaceutskog inženjerstva i učinimo značajne pomake u domenu praktičnog rada. Čista soba je samo poslednji poduhvat u nizu. TMF nije samo obrazovna institucija već i naučno-istraživački centar koji svake godine iznedri veliki broj vrhunskih istraživača“, istakao je prof. dr Đorđe Janaćković, koordinator projekta saradnje TMF-a i Hemofarma.

U 21. veku kao vremenu inovacija, kvaliteta, visokih standarda, neophodno je permanentno sticanje novih znanja i mora se stalno ulagati u edukaciju kadrova.

„Tehnološko-metalurški fakultet je renomirana visokoškolska institucija koja u okviru pozicije koju Beogradski univerzitet zauzima na Šangajskoj listi, drži drugu poziciju. Novi programi i praksa koje kreiramo zahvaljujući saradnji sa privredom i kompanijama kao što je Hemofarm, za nas na fakultetu je dodatni motiv i veliki korak u želji da vrhunske stručnjake zadržimo u Srbiji“, izjavio je prof. dr Petar Uskoković, dekan TMF-a.

Srpski obrazovni sistem prolazi kroz period transformacija i reformi. Usvojeni Zakon o dualnom obrazovanju značajan je pomak u kvalitetnijem osposobljavanju na srednješkolskom nivou, ali je nužno jačati i saradnju visokog školstva i privrede.

16. oktobar 2018.
Hemofarm na debati UN o održivom razvoju
16. oktobar 2018.
Hemofarm podržao nacionalnu kampanju „Niste sami“
03. septembar 2018.
Peter Goldschmidt (Peter Goldšmit) nasleđuje Claudia Albrechta na mestu generalnog direktora STADA grupe
Hemofarm A.D.
Beogradski put bb, 26300 Vršac, Srbija
tel +381 13 803 100, fax +381 13 803 100
Pratite nas: